top of page
hufvudsta_gard_historia.jpg

FRÅN KONSPIRATION TILL KONFERENS

Den första versionen av Hufvudsta Gård, corps de logi*, byggdes 1650 av Riksamiralen Gustav Otto Stenbock, i form av ett tvåvåningshus i trä samt två flyglar därtill. Han anlägger en barockträdgård och Hufvudsta Allé. Från 1690-talet till omkring 1747 var Hufvudsta Gård utarrenderat och användes bland annat till krog.

​Det finns dokument bevarade från 1706 som berättar att det var värdshus på Hufvudsta Gård. Det drevs av Mäster Anders Månsson. Den 4 januari 1710 kan man läsa i tidningen att isen är säker och att traktören finns på plats och att man välkomnar alla herrar(!) till värdshuset.

 

1750 köper kommerserådet Anders Plomgren Hufvudsta. Han river de gamla förfallna husen och bygger nytt. Hufvudsta Slott liknar nu Drottningholm med huvudbyggnaden i två våningar, de nuvarande flyglarna, orangeri och trädgård väl planerad i rutsystem.

Efter Anders Plomgren tar sonen Carl Anders Plomgren över. Han måste dock fly ut ur landet 1782 och systersonen Claes Fredrik Horn tar över gården.

KONSPIRATIONEN KRING GUSTAV III

Konspirationen kring Gustav III ägde rum i gamla slottet 1792. Horn (son till den förste Claes Fredrik Horn) var den värste konspiratören. Anckarström sköt sedan kungen på Operan i Stockholm 16 mars. Gustav III dog dock inte omedelbart av sina skottskador. Först ansåg man att skadorna var lindriga och att han inte skulle behöva opereras. Det blev dock komplikationer med varbildning, hög feber och kallbrand. Kungen avled den 29 mars och begravdes senare i Riddarholmskyrkan.

 

Anckarström avrättades den 27 april på galgbacken vid Skanstull. Hans huvud och högra hand avskildes från kroppen och spikades upp på en påle, sedan styckade man sönder vad som var kvar av kroppen.

 

Horn på Hufvudsta Gård blev landsförvisad till Köpenhamn och lämnade hustru och en son på Hufvudsta Gård. Sonen som också heter Claes Fredrik tar över gården men säljer den.

 

1817 kom familjen Wibom till Hufvudsta Gård. Herr Wibom var gelbgjutare och tjänade pengar på att tillverka uniformsknappar och vapendetaljer i guldmetall under Sverige-Rysslandkriget 1809. Nu byggs statarbyggnader, ladugård, stall, uthuslängor, brännvinsbränneri och mycket annat.

NUVARANDE SLOTTET BYGGS

1834 flyttades det gamla slottet till en kulle några hundra meter bort, mot Huvudsta T-banestation och tillhör idag Svenska Kyrkan. 1836 står Hufvudsta Gårds tredje och nuvarande corps de logi* klart. Den ryske ambassadören Peter van Zuchtelen byggde Hufvudsta Gård i rysk empirstil. Lanterninen högst upp blir en festsal med utsikt åt alla håll.

 

Dagens hus kallas “Nya slottet”.

 

Familjen Wibom äger fortfarande gården och bor kvar i flyglarna. Huvudbyggnaden har dock varit uthyrd som kontor sedan 1950-talet. 1999 Flyttade Hufvudsta Gård Konferens AB in i lokalerna och det har bedrivits verksamhet med inriktning på möten och restaurang sedan dess.

* huvudbyggnad på herrgård eller slott

bottom of page